Wat zijn de gevolgen van de wet kwaliteitsborging (WKB) voor u als opdrachtgever, bent u beter af of juist duurder uit?

Bij Bouwservice Noord-Holland zijn we altijd op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in de bouwsector, zodat we onze klanten de beste service kunnen bieden. Een van de belangrijkste veranderingen in de afgelopen jaren is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb). Deze wet heeft verstrekkende gevolgen voor u als opdrachtgever. Maar wat houdt deze wet precies in, en bent u beter af of juist duurder uit? We leggen het graag aan u uit.

Wat is de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb)?

De Wet Kwaliteitsborging voor het bouwen is bedoeld om de kwaliteit van bouwprojecten te verbeteren en de positie van opdrachtgevers te versterken. De WKB introduceert een nieuw stelsel waarbij een onafhankelijke kwaliteitsborger tijdens de bouw controleert of het bouwwerk aan de bouwtechnische eisen voldoet. Deze kwaliteitsborger vervangt de rol van de gemeente bij de technische toetsing.

Wanneer gaat Wkb in is een veel gestelde vraag?

Minister Hugo de Jonge heeft in het debat in de Eerste Kamer van 24 oktober 2023 laten weten dat de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen (Wkb) voor nieuwbouwwoningen definitief ingaat op 1 januari 2024. Alleen voor verbouwingen wordt dit uitgesteld van 1 juli 2024 naar 1 januari 2025.

Initiatiefnemers bij verbouwingen hoeven in 2024 dus nog geen kwaliteitsborger in te schakelen.

Gevolgen voor de opdrachtgever

1. Betere waarborg van kwaliteit

Met de Wkb krijgt u als opdrachtgever meer zekerheid over de kwaliteit van het geleverde werk. De onafhankelijke kwaliteitsborger zorgt voor een continue controle tijdens het bouwproces, wat de kans op bouwfouten vermindert. Dit betekent dat u kunt rekenen op een hogere bouwkwaliteit en minder problemen op de lange termijn.

2. Verhoogde transparantie

De Wkb zorgt voor meer transparantie in het bouwproces. U ontvangt gedetailleerde rapportages van de kwaliteitsborger, zodat u precies weet wat er tijdens de bouw gebeurt en hoe de kwaliteit wordt bewaakt. Dit geeft u meer inzicht en controle over uw project.

3. Mogelijke kostenstijging

Hoewel de Wkb gericht is op het verbeteren van de kwaliteit, kunnen de kosten voor het inschakelen van een onafhankelijke kwaliteitsborger hoger uitvallen dan de huidige leges die de gemeente in rekening brengt. Dit kan betekenen dat u als opdrachtgever duurder uit bent. Echter kan de investering in kwaliteitsborging zich op de lange termijn terugverdienen door minder herstelkosten en een hogere restwaarde van uw woning of pand.

4. Sterkere positie bij aansprakelijkheid

Een belangrijk voordeel van de Wkb is dat de aannemer na oplevering van het bouwwerk tien jaar lang aansprakelijk blijft voor verborgen gebreken. Dit geeft u als opdrachtgever een sterkere positie bij eventuele problemen die na de oplevering aan het licht komen. U kunt rekenen op een betere bescherming en garanties.

5. Verbeterde communicatie

De Wkb stimuleert een betere communicatie tussen opdrachtgever, aannemer en kwaliteitsborger. Dit kan leiden tot een soepeler bouwproces en minder misverstanden. Heldere afspraken en regelmatige controles zorgen ervoor dat het bouwproject volgens plan verloopt.

Bent u beter af of juist duurder uit?

De invoering van de Wkb brengt zowel voordelen als nadelen met zich mee. U bent wellicht iets duurder uit door de kosten voor de kwaliteitsborger, maar de verbeterde kwaliteit, transparantie en aansprakelijkheid kunnen deze meerkosten rechtvaardigen. Bovendien zorgt de Wkb ervoor dat bouwprojecten minder vaak met verborgen gebreken kampen, wat u op de lange termijn geld kan besparen.

Neem contact met ons op

Wilt u meer weten over de gevolgen van de Wet kwaliteitsborging voor het bouwen voor uw project? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek. Wij staan klaar om al uw vragen te beantwoorden en u te begeleiden bij elke stap van het bouwproces. Op team Bouwservice kunt u rekenen.

Eenvoudig een offerte aanvragen!

Als u een offerte aanvraagt dan wordt deze binnen 24 uur in behandeling genomen. Binnen 2 werkdagen nemen we contact met u op.